Pihalla


Pihallahan mökillä ollaan aina, kun sää vain sallii. Ja salliihan se, sillä ukkoskuurot kiertävät maanmuodoista johtuen usein Mustanselän. Kun mökillä ollaan, vietetään paljon aikaa ulkona rentoutuen, luonnosta ja järvestä nauttien.

Täällä ei nurmikkoa leikata. Rannassa on hiekkaa, muuten kaunis luonnontilainen tontti. 
Polut vievät kulkijat rakennusten välillä.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin täällä ei tarvitse tapella hyttysten kanssa.
Niitä ei saaressa ole!


Syksyinen ranta

Terassi

Terassi - rakennuspiirustuksissa kuisti - on paikka, jossa hyvillä ilmoilla lueskellaan ja ruokaillaan. Huonon ilman sattuessa tehdään joskus ruokakin. 

Sauna ja ranta

Lähellä rantaa, mökin alapuolella on saunamme. Se on tehty pystyhirrestä ja antaa makoisat löylyt. Kiuas on uusittu 2014. Saunarakennuksessa on saunan lisäksi pukuhuone, edessä istumaterassi ja toisella puolella puuvaja. Polttopuu on aina saatu omalta tontilta.

Rannassa on iso hirsipöytä, jonka ympärille mahtuu ainakin 10 ruokailijaa. Pöydän päässä on savustuspönttö ja vieressä nuotio/muurikkapaikka.

Ison laiturin (12 m x 2 m) vieressä on lisäksi suurimmaksi osaksi veden päällä patio, joka on noin 4 x 5 m. Ranta on kivikkoinen ja veteen johtaa portaat. Vedessä on heti syvää. Laiturin päässä ei ole enää kiviä, ja sen päästä voikin huolettaa sukeltaa ihan mihin tyyliin tahansa.

Noin 15 metrin päästä laiturista on poiju, joten isommankin venee kiinnittäminen onnistuu. Mökiltä onkin loistavat veneyhteydet Jyväskylän ja Etelä-Päijänteen suuntiin.

Ulkoruokintaa

Kesällä (ja aina kun on mahdollista myön muina vuodenaikoina) ruokaa tehdään ulkona. Yksi vaihtoehto on savustaa savustamossa. Vieressä voi halutessaan tehdä ruokaa nuotiolla tikuilla, ritilällä tai muurikalla. 

Muutama vuosi sitten hankittu Muurikan kesägrilli siirtyy helposti paikasta toiseen ja sateen sattuessa ruokaa on tehty mökin kuistilla sateensuojassa. Kesägrilli ei kuulu kauppaan -se on niin näppärä, että lähtee mukaan kotiin.

Varastot

Varsinainen varasto on vanhasta hevostallista tehty hirsivarasto. Varastossa on mm. polttoainekäyttöinen puusorvi, jos joku haluaa kokeilla puusepän taitojaan.

Toinen varasto on saunan yhteydessä oleva puuvaja, jossa säilytämme - ja joskus myös teemme - takka- ja saunapuut.

Luonto ja istutukset

Tällä mökillä ei tarvitse käydä sen takia, että pitäisi ajaa nurmikkoa!
Maasto nousevaa ja kivikkoa on aikoinaan räjäytetty tasaisemmaksi. Pihaa on tasattu tupeella, joka ei kasva ruohoa, vaan kasvaa luonnollisesti mustikkaa. Ruohoa on lähinnä poluilla ja mökin ympärillä. Sen niittäminen/leikkaaminen siimaleikkurilla pari kertaa vuodessa riittää.

Tonttia hallitsee kanervat, mustikka ja puolukat sekä keväällä kielot. Puuston olemme pyrkineet pitämään luonnollisena ja hallittuna, mikä tarkoittaa männyntaimien kitkemistä pois tontilta. Mustikkaa saa välillä poimia omalta tontilta ämpärikaupalla.

Istuksia ei oikeastaan ole ollenkaan. Kaunis saaren oma luonto saa kukoistaa pihassamme - jokunen kesäkukka saa loistaa kesäisin. 

Lempipaikat

Emännän ehdoton lempipaikka on saunan päädyn penkki. Kuvakin siitä löytyy. Se on tontin lämpimin paikka, jossa on paras lukea ja ottaa nokoset.

Lapset viihtyvät onkien kanssa laiturilla, sauna ja uiminen ovat kesällä lähes tauotonta viihdettä. Kalliot ja metsät ovat täynnä jännittäviä tutkittavia paikkoja. Riippumatto on myös kovalla käytöllä. Siinä usein myös nukutaan kesä helteillä - sääskiä kun saaressa ei ole.

Isännän lempipaikkoja lienevät kiikku, riippumatto ja kalavene.

Mökin iso terassi on kaikkien kokoontumispaikka.

Kuvia


Sisääntulo ja ylösmeno

Aamu- ja iltapalat

Lempipaikka

Näkymä rantaan

Talvella

Polku rantaan

Saunan pääty

Sauna

Näkymä saunalta mökille

Sauna sisältä

Rantaa

Pöytä

Varasto

Saunan pääty